Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
231a - Do braci Seweryna Dagisa i Zygmunta Króla w Szanghaju
Oryg.: rkps Archiwum Prowincji OO. Franciszkanów (OFMConv.) w Tokio.
Jedna karta jednostr. zapis. - Fotokop. AN.
Harbin, 23 VI [1930] [1]
$o M. I.

Drodzy Bracia

W sobotę wieczorem [2] po jedenastej przyjechałem do Harbinu. Na stację po mnie wyszli (bo telegrafowałem, że jadę) ks. proboszcz Ostrowski z ks. wikarym [3]. "Przyjęli bardzo gościnnie. Dzisiaj starania o wizę sowiecką i chińską wyjazdową posunęły się tak, że jutro spodziewam się je otrzymać. Trzeba było też fotografii, więc więcej zrobiłem, by i Wam posłać. Pojutrze o godz. 15.55 ruszę. W Moskwie mam być akurat za tydzień od wyjazdu, tj. we środę [4], a w Niepokalanowie około północy w czwartek. W piątek więc lub sobotę spodziewajcie się telegramu i napiszcie zaraz pocieszyć naszych "Japończyków" [5].

Zdaje się, że z Szanghaju przeniesiemy się do Harbinu, i proboszcz zaprasza i biskup (administrator) [6] kontent. Ale módlcie się, by Niepokalana uczyniła, jak zechce, bo i tu trudności są.

Pozdrowienie [dla] o. Mikołaja [7].

Polecam Niepokalanej

O. Maksymilian

[Dopisek] Piszcie już do Niepokalanowa wprost.

Przypisy

[1] Zob. "Dzienniczek mszalny" OMK 148.

[2] Dnia 21 VI 1930 r.

[3] Prawdopodobnie ks. Eyssymontt, "prawa ręka ks. prałata Ostrowskiego" - zob. ks. Ignacy Posadzy, "Przez tajemniczy Wschód. Wrażenia z podróży." Potulice 1939, 298. Drugim wikariuszem przy kościele św. Stanisława był ks. Witold Zborowski - dz. przyt. 304.

[4] Dnia 2 VII 1930 r.

[5] tj. braci przebywających w Nagasaki: br. Zenona Żebrowskiego i br. Hilarego Łysakowskiego.

[6] Harbin należał do wikariatu apostolskiego Kirin, powierzonego Stowarzyszeniu Paryskich Misji Zagranicznych. Wikariuszem apostolskim był w tym czasie biskup Auguste Gaspais z tegoż Stowarzyszenia - zob. "l'Année Missionnaire 1931", Paris [b.r.] 145, "Annuario Pontificio per l'anno 1935", Citta del Vaticano 1935, 526.

[7] "Mikołaj archimandryta" - zob. Pisma OMK II, 216 przyp. 5.

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.