[PS] [2] Operacja br. Mieczysława ma być lekka i nie niebezpieczna, bo sprawa nieprzedawniona jeszcze.
Z niepokojem oczekujemy szczegółów co do śmierci o. Alfonsa [3]; zapewne już niedługo dojdą.
Jak tam teraz??...
Jaki stosunek Prowincji do "Rycerza"? - Czy ciężko z długami? - Czy na odezwę [4] moją czytelnicy tęgo odpowiedzieli? - Kto przydany na drugiego [5]?
Słowem chciałbym wiedzieć, jakie mam w Polsce "plecy" do działania w Japonii.
Polecam wszystkich Niepokalanej
br. Maksymilian[Dopisek] Jak sprawa obywatelstwa i paszportu br. Seweryna w starostwie?, bo niedługo przypada odnowienie paszportu zagranicznego.
Podobno br. Remigi kleryk zabrał znaczki pocztowe na misje do Krakowa. Co się z nimi stało, warto by się dowiedzieć, bo pisze mi O. Sekretarz Gen[eralny] z Rzymu, bym zbierał znaczki, bo w Kurii zebrano ze znaczków 3 300 lirów! Odpisałem, że zbieram i że nam bardzo potrzeba grosza. -Więc warto by zbadać sprawę znaczkową [6], zbierać, spieniężać: to by nas trochę i podparło. Niech te znaczki pójdą na naszą misję, bo przesłane dla Niepokalanej, a na nas nie zbierają wszystkie prowincje.
Kończę na razie. Szczęśliwego Nowego Roku
br. Maksymilian[Dopisek] Jeszcze jedno: Nas tu już za mało na ten nakład. Chętnie bym zabrał znowu ze dwóch. Którzy mogliby ruszyć? Muszą być jednak bardzo dobrzy zakonnicy, bo tu więcej jak na świeczniku i trudności tyle, że i załamać się nietrudno. Może br. Efrem, br. Celestyn, Romuald itp.
Przypisy
[1] Dane z listu z Nagasaki do Niepokalanowa.
[2] Dopisek do listu do Niepokalanowa.
[3] Zob. Pisma OMK II, 263.
[4] Zob. Pisma OMK II, 251.
[5] Do kierowania klasztorem i Małym Seminarium w Niepokalanowie trzeba było co najmniej dwóch ojców.
[6] O zbieraniu znaczków pocztowych na cele misyjne pisał już OMK dwukrotnie; zob. Pisma OMK II, 258 i 262.