Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
272 - Do br. kleryka Macieja Biedrzyckiego {1}
Oryg.: rkps AN. Jedna karta dwustr. zapis.
Nagasaki, 28 XII 1930
$o Maryja!

Drogi Bracie i Wszyscy, którzy Niepokalaną tak kochacie!

Nie pisuję często, bo - prawda - ważniejszą rzeczą jest pracować dla Niepokalanej, jak o tej pracy pisać, a tu pracy tak dużo!... 90 000 000 pogan a z tego tylko około 100 000 katolików: [2] co za ogrom pracy !!!... - Jak się wyświęcicie, to pomożecie.

Dwa manualiki [3] przyjechały, a i kilka jeszcze (4-6) by się zdało, to bym posłał tym księżom, co umieją po włosku (między nimi i Japończycy, którzy ukończyli "Propagandę").

I kupka "Manuale Christianorum" [4] przygoniła od Was: "Bóg zapłać" przez Niepokalaną. - Dziś też czytałem w "L'Osservatore Romano" z 7 grudnia recenzję manualika bardzo ładną.

Chcecie coś z nowych wiadomości? - Dobrze. Otrzymujemy już - dzięki Niepokalanej - listy o takiej treści: "chcę zostać katoliczką, ale rodzice nie pozwalają", "pragnę zostać katolikiem, proszę mi wskazać kapłana katolickiego w mojej okolicy" (są tu miasta o 100 000 mieszkańców, gdzie nie ma księdza, jak słyszałem), "chcę zostać katoliczką, ale nie znam dobrze religii katolickiej, proszę mnie pouczyć", a osobiście mówi młodzieniec 19-letni poganin: "ja czytam 'Rycerza', więc chcę zostać katolikiem" itp. - jakie to zachęcające, prawda? - A najtęższym tłumaczem "Rycerza" jest obecnie Japończyk, profesor, protestant [5], który ostatnio powiedział: "zdaje mi się, że przyszedł już czas, bym został katolikiem". - I podobne wypadki.

Módlcie się, by Niepokalana jak najprędzej zdobyła serca wszystkich Japończyków, no i wszystkich na całym świecie, bo to jest przecież cel M.I.

Jaki jest adres dawniejszego o. rektora [6]? Roboty mam ogromnie dużo i podołać wszystkiemu jak należy nie sposób.

Wasz w Niepokalanej współrycerz i współbrat

br. Maksymilian M-a Kolbe

PS - Bardzo bym prosił o adresy naszych konwentów w Ameryce z podaniem imienia przełożonego - to może zapukam o ofiarkę.

Tanti saluti cordialissimi al P. Rettore [7] e "Buon Capo d'anno" fr. Massimiliano [8].

Przypisy

[1] Kleryk franciszkański Maciej Biedrzycki z prowincji polonijnej w USA studiował w Rzymie i był prezesem Koła MI.

[2] Zob. Pisma OMK II, 227 przyp. 2.

[3] Zob. Pisma OMK II, 255 przyp. 3.

[4] Manuale Christianorum, wyd. 2 w Rzymie 1935 r., zawierało Nowy Testanent, Vademecum kleryków i "O naśladowaniu Chrystusa" Tomasza a Kempis.

[5] prof. Yamaki

[6] o. rektora Międzynarodowego Kolegium Serafickiego w Rzymie w latach 1928-1930 Francesco Bonfantego.

[7] W latach 1930-1936 rektorem Międzynarodowego Kolegium Serafickiego w Rzymie był o. Józef Abate, kolega OMK ze studiów w Rzymie.

[8] Moc najserdeczniejszych pozdrowień dla O. Rektora i [życzenia] "Szczęśliwego Nowego Roku" br. Maksymilian.

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.