Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
359 - Do Niepokalanowa
Oryg.: brak
Odp. ms AN. Zob.: W krainę myśli 1952, 352.
[Mugenzai no Sono, 20 III 1932] [1]

Jeszcze PS [2] - Ciekawiśmy co jest napisane w Addenda propria [3] naszej Prowincji do Mszy i brewiarza? - Taka to słabość.

Książki teologiczne pięć serii zamówiłem [4] u N. O. Peregryna zapewniając, że Prokurator Misji koszta pokryje; gdyby nie, to M.I. prymaria w Rzymie (Amerykanie) wedle obietnicy rachunki wyrówna; [a] gdyby zaś tego wszystkiego jeszcze nie starczyło, to Niepokalanów polski ostatnią "kropkę" na rachunku dopisze.

Miałem z Rzymu "Summę" św. Tomasza nieoprawną, wydanie tanie. Bardzo by mi się zdała. Można by wysłać.

Nacieszyliśmy się widokiem przesłanego transportera (na rysunku) [5].

Dołączam zapomniane "wrażenia" [6], życzenia administracji, odpis w sprawie skonfiskowanych pieniędzy w Niegorełoje [7], by na przyszłość czasem podobnie nie zrobić.

Załączam też odpis Karmelitanek [8] na propozycje zawarte w "Komunikacie Misyjnym" [9] i fotografii trochę.

Kończę, bo roboty moc. Życzymy Wesołych Świąt pod płaszczem Niepokalanej.

br. Maksymilian M-a Kolbe

Przypisy

[1] Dane z listu misjonarzy franciszkańskich z 20 III 1932.

[2] Dopisek do listu misjonarzy franciszkańskich z 20 III 1932.

[3] dodatek mszalny i brewiarzowy

[4] Zob. Pisma OMK II, 348.

[5] taśmociąg przenoszący samoczynnie wydrukowanego RN od maszyny rotacyjnej do wysyłalni (br. Wawrzyniec Podwapiński)

[6] Trudno ustalić z całą pewnością, o co chodzi; prawdopodobnie artykuł na temat pracy misyjnej.

[7] Br. Grzegorz Siry i br. Sergiusz Pęsiek w liście datowanym: Krasnojarsk 5 IX 1931, donoszą: "...Wymienione czerwieńce i ruble zabrali nam na granicy mówiąc, że pieniędzy sowieckich za granicę wywozić nie wolno, a na to dali br. Sergiuszowi kwit, że jak będzie wracał do Polski, to mu je zwrócą..." - zob. zbiór "Listy naszych misjonarzy z Japonii", t. 1 (1930-1939) 134.

[8] AN nie posiada tej odpowiedzi.

[9] Zob. Pisma OMK II, 342 przyp. 4.

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.