Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
379a - Do kleryka Bernardo Hatada
Oryg.: rkps u adresata
Odp.: rkps AN. Trzy karty jednostr. zapis. Odpis sporządził własnoręcznie adresat w 1949 r. w Nagasaki.
Kobe, 30 V 1932

[Przekład polski]

Maria!

Mój Drogi,

Teraz podczas podróży mam nieco wolnego czasu i mogę Ci przesłać przynajmniej kilka słów w odpowiedzi na Twój miły list z 9 bm.

I ja z przyjemnością wspominam te czasy, kiedy dane mi było pracować wśród Was i dla Was oraz jestem pewny, że [i] na przyszłość będziecie mnie wspomagać swoimi modlitwami, by Niepokalana nie pozwoliła mi Jej przeszkadzać w wielkim i Bożym dziele zbawienia dusz.

Teraz jestem w podróży i powinienem jutro wsiąść na statek zdążający w kierunku Indii, gdzie będę miał za zadanie zbadać czy, gdzie i w jaki sposób jest możliwe założenie "Niepokalanowa indyjskiego". - Dlatego tym więcej potrzebuję modlitwy, abym swą własną wolą nie przeszkodził wypełnieniu się woli Niepokalanej czyli Miłosierdzia Bożego, czyli Boga.

Gdyby mi wolno było dodać coś jeszcze, proponowałbym dwie rzeczy: 1) posłuszeństwo, które jest najłatwiejszą, najkrótszą i najpewniejszą drogą do świętości, a nawet to nadnaturalne posłuszeństwo, zjednoczenie naszej woli z wolą Bożą, stanowi samą istotę świętości czyli doskonałej miłości; i 2) dziecięcą miłość, nabożeństwo do Najświętszej Maryi Panny. Ona Was nauczy doskonałego nadnaturalnego posłuszeństwa, Ona wyjedna i da Wam siły do postępowania tą drogą, a nawet jako Najlepsza Matka na bardziej niebezpiecznych drogach przyciskając Was miłośnie do swego Niepokalanego Serca, poniesie Was bezpiecznie na swych własnych rękach. Te słowa są tylko jakimiś niedoskonałymi słowami, lecz dużo więcej zrozumiecie z własnego doświadczenia.

Zawsze Wasz w Sercu Niepokalanej brat

Maksymilian Ma Kolbe

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.