Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
413a - Do o. Giuseppe Bucefari w Asyżu
Oryg.: rkps Archiwum "Cittadella dell'Immacolata" w Rzymie. Dwie karty jednostr. zapis. List na blankiecie z nadr.: Administration / "Mugenzai no Seibo no Kishi" / Mugenzai no Sono / Hongochi. Nagasaki / Japan. Asia /. - Fotokop.: AN.
Mugenzai no Sono, 15 XI 1932

[Przekład polski]

Maria!

Kochany Ojcze,

Odpisuję na list Ojca z dnia 7 VI z dużym opóźnieniem. W tym czasie Niepokalana chciała, abym się udał do Indii w celu poszukiwania tam miejsca pod nowy "Niepokalanów". I rzeczywiście w południowo-zachodniej części, w okolicy miasta Ernakulam, Niepokalana sprawiła, że otrzymujemy bezpłatnie w celu drukowania "Rycerza Niepokalanej" nie tylko teren, lecz również domek i kaplicę. Niepokalana jest naprawdę potężna [1].

Z wielką przyjemnością przeczytałem w "La Voce del Padre" [2] o tym, co Niepokalana zechciała zdziałać w Asyżu, lecz oprócz numerów z maja i czerwca nie otrzymałem żadnego innego. Począwszy od teraz będzie się stąd wysyłać każdego miesiąca japońskiego "Rycerza Niepokalanej" jako "zamianę" za "La Voce del Padre". Proszę więc słać pismo co miesiąc, a także dosłać inne numery od stycznia 1932.

W sprawie sztandaru wydaje mi się, że to bardzo dobra rzecz. Oczywiście, że nie może na nim brakować słodkiego obrazu Niepokalanej i przynajmniej skróconej - jeśli nie pełnej - nazwy "MI" [3]. Sądzę, że również na odznace te dwie litery "MI" byłyby konieczne. Te dwie litery są skrótem międzynarodowym.

Będę się starał coś wysłać od czasu do czasu również dla "La Voce del Padre", a także teraz wysyłam rękopis ze zdjęciem naszego domu w "Mugenzai no Sono". Ten sam rękopis (w odpisie) wysyłam również do "Cavaliere del'Immacolata" w Padwie i do "S. Antonio" w Spoleto [4].

Módlmy się nawzajem, aby Niepokalana uczyniła z nas dobre narzędzia w swych niepokalanych rękach. Pozwólmy. się Jej prowadzić. Ona uczyni wszystko. Przez święte posłuszeństwo zakonne, pokieruje każdym naszym krokiem i wpłynie na owocność prac. Bądźmy Jej rzeczą. Niech Ona swobodnie postępuje z nami, jak zechce.

W Niepokalanej współbrat

br. Maksymilian M-a Kolbe

PS - Serdeczne pozdrowienia dla o. Stelli.

Przypisy

[1] Dokładna relacja z podróży do Indii - zob. Pisma OMK III, 493.

[2] "La Voce del Padre" - zob. Pisma OMK V, 869A.

[3] Taki właśnie sztandar był potem wprowadzany w kołach MI w Polsce.

[4] "S. Antonio" w Spoleto - zob. Pisma OMK II, 313a przyp. 3.

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.