Niepokalanów
Niepokalanów
Niepokalanów, 96-515 Teresin k. Sochaczewa · tel. +48 46 864 22 22, fax +48 46 861 34 90 · e-mail: klasztor@niepokalanow.pl
Konto Bankowe, adres, kod BIC (Swift) · NIP 837-101-81-51 · Regon 040012420 · na żywo z bazyliki
456 - Do o. Kornela Czupryka
Oryg.: rkps AN. Jedna karta jednostr. zapis.

Rzym, 15 V 1933

Maryja!

Najprzewielebniejszy Ojcze Prowincjale!

Popisałem do Niepokalanowa nieco obszerniejszy list z poleceniem pokazania (przy sposobności) także N. O. Prowincjałowi [1].

Tutaj Niepokalana coraz bardziej rozjaśnia horyzont, chociaż, jak to coraz bliżej poznaję, nagromadzone były naprawdę groźne chmury. - Cześć Jej za wszystko.

Wszystko Niepokalana obróci na większe dobro.

Do Mugenzai no Sono piszę ostrożnie, by nie było większego złego [2].

N[ajprzewieiebniejszy] O. Generał mówił mi wczoraj, by pozostać do Wniebowstąpienia Pańskiego [3]; więc przed tym świętem nie przyjadę.

Niepokalana daje mi nieraz tyle pokoju, że aż dziw - cześć Jej za wszystko.

Dołączam obrazek nowo beatyfikowanej s. Wincenty Gerosy.

Wczoraj był u nas na obiedzie ks. biskup Okoniewski z Pelplina i oświadczył, że pragnie poruszyć sprawę kanonizacji (nie wiem, czy już beatyfikowany) naszego O. Jana Łobdowczyka (właściwie z Łobdowa?). Zapraszał mnie do Pelplina. Obiecałem przyjechać.

Kończę, bo niedługo ustnie opowiem, co Niepokalana raczyła zdziałać i nadal działa potężną choć łagodną dłonią.

Z prośbą o serafickie błogosławieństwo

br. Maksymilian M-a Kolbe

Przypisy

[1] Zob. Pisma OMK II, 455.

[2] ze względu na osobę o. Konstantego Onoszki

[3] Zob. Pisma OMK II, 455 przyp. 6.

Dzieła SpecjalneDzieła Specjalne ProwincjiDzieła specyficzneO Niepokalanowie
Copyright © MI Polska 2011
  |  Website Crafted by  YURIYZAREMBA  |  Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones. GNU Affero GPL v3.