Rzym, 15 V 1933
Drogie Dzieci,
Jak się macie? Może tam i coś dla mnie czeka w Niepokalanowie od Was, ale ja wciąż jeszcze w drodze. N[ajprzewielebniejszy] O. Generał [1] kazał mi pozostać tu do konsekracji biskupów japońskich. Teraz jednak okazało się, że nie japońscy biskupi, ale indyjscy, chińscy i jeden Annamita będą konsekrowani [2]. Wczoraj jednak minio to N[ajprzewielebniejszy] O. Generał kazał mi tu pobyć do Wniebowstąpienia Pańskiego [3], by być jeszcze na audiencji u Papieża i zobaczyć obrzędy w Lateranie. Tak więc jeszcze sfotografuję się może w czwartek z Japończykami w Propagandzie, zyskam sobie jubileusz i ruszę do Polski.
Załączani obrazek nowo beatyfikowanej Wincenty Gerosy do użytku redakcji. Wczoraj była beatyfikacja Gemmy Galgani. Opis przygotuję dla [...] [4] i wyślę. Za 2 tygodnie znowu beatyfikacja (czy kanonizacja) bł. Katarzyny Laboure, której Niepokalana objawiła Cudowny Medalik. - Potem już kanonizacji czy beatyfikacji w tym roku nie będzie.
Co miesiąc niech A[gencja] MI przesyła tłumaczenia wszystkich ładniejszych listów japońskich do Niepokalanowa po polsku. Stamtąd przywędrują one po włosku do włoskiego naszego pisma misyjnego tutaj [5]. Zależy O. Prokuratorowi Gen[eralnenu] [6] na tym, by prałaci Propagandy coś więcej o nas wiedzieli.
Sprawozdania też miesięczne z działalności (liczba czytelników) bardzo pożądane. Po polsku do Niepokalanowa tylko (to będzie łatwiej), a za to obszerniejsze, szczegółowsze.
Teraz i maszyn więcej, i rąk przybyło. Wyobrażam więc sobie, że łatwo sobie dajecie radę, przy pomocy Niepokalanej, ze wszystkim i wszyscy zdrowi i na duszy (milczenie, częste akty strzeliste, coraz gorętsza miłość ku Niepokalanej karmiąca się pełnieniem Jej Woli okazywanej przez św. Posłuszeństwo, zwłaszcza w rzeczach dla miłości własnej i natury przykrych, wzajemna ustępliwość, pokój pogodny itd.), i na ciele.
Módlmy się, by w nas i przez nas Ona sama raczyła działać, by nie dozwoliła nam sobie bruździć, ale jeżeli nie zechcemy iść wedle Jej Woli, [by] użyła nawet siły nie zwracając uwagi na wolność naszej woli.
Mariano kyodai ni mo. Amaki kyodai ni mo kokoro de yoroshiku. Ikaga desu ka? [7]
Módlmy się nawzajem.
Wasz
br. Maksymilian M-a Kolbe
Przypisy
[1] o. Domenico Tavani
[2] Dnia 11 VI 1933 papież Pius XI udzielił sakry biskupiej pięciu przedstawicielom rasy żółtej. Byli to: ks. Józef Attipetty z Indii, ks. Jan Tong pierwszy biskup pochodzenia annamickiego, ks. Józef Fan z Mongolii, ks. Mateusz Ly-yun-ho i ks. Józef Ts'Oei z Chin.
[3] tj. 25 V
[4] wycięty róg listu z tekstem. - W RN 12 (1933) 214 w dziale "Kronika" są zamieszczone dwie notatki o beatyfikacji bł. Wincenty Gerosy i bł. Gemmy Galgani wraz z reprodukcją obrazów nowych błogosławionych.
[5] Pismo takie dopiero planowano. Zaczęło ono wychodzić w Rzymie w r. 1934 pt. "Il Missionario Francescano"
[6] Francesco Saverio d'Ambrosio
[7] Bratu Marianowi, także Bratu Amaki pozdrowienia. Jak się macie?